Dacã vor dori, minerii din Valea Jiului ce urmeazã a fi disponibilizati în acest an, ar putea urma o serie de cursuri de recalificare profesionalã. În prezent, reprezentantii agentiilor de somaj si cei ai centrului de recalificare din Petrosani deruleazã o serie de sondaje în cadrul unitãtilor miniere ce vor efectua disponibilizãri de personal pentru a vedea în ce alte meserii ar dori sã activeze fostii angajati ai Societãtii Nationale a huilei, dupã ce vor pãrãsi industria minierã.
„Noi am elaborat o serie de chestionare pe care le-am dat la cele 3 unitãti miniere aflate pe programul de închidere. În functie de rãspunsurile pe care le vom primi de la cei care urmeazã a pãrãsi mineritul vom decide si ce fel de cursuri de calificare va urma sã organizãm. Rãmâne de vãzut, însã, câti dintre fostii mineri se vor pensiona si câti vor dori sã urmeze cursuri de recalificare într-o altã meserie”, a declarat Dorina Uifãlean, director Centrul de Calificare, Recalificare si Perfectionare Profesionalã Petrosani.
În acest an, circa 500 de angajati ai SNH urmeazã a pãrãsi industria minierã, acestia urmând a fi disponibilizati de la asa-zisele unitãti miniere neviabile. Dupã acest nou val de disponibilizãri, în mineritul din Valea Jiului ar urma sã mai activeze doar (aproximativ) 5.000 de mineri. În parantezã fie spus, în urmã cu 23 de ani, în industria minierã din Valea Jiului lucrau circa 54.000 de oameni.
Mircea Nistor Share
Dacã vor dori, minerii din Valea Jiului ce urmeazã a fi disponibilizati în acest an, ar putea urma o serie de cursuri de recalificare profesionalã. În prezent, reprezentantii agentiilor de somaj si cei ai centrului de recalificare din Petrosani deruleazã o serie de sondaje în cadrul unitãtilor miniere ce vor efectua disponibilizãri de personal pentru a vedea în ce alte meserii ar dori sã activeze fostii angajati ai Societãtii N