Principalul obiectiv al proiectului „Fred Goes Net“ este realizarea de intervenţii timpurii asupra tinerilor care au fost notificaţi pentru prima oară în legătură cu consumul de droguri (în special de poliţie, dar şi de şcoală) cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi de droguri.
Intervenţia constă într-un un interviu iniţial, respectiv cursul FRED - opt ore intervenţie în grup. Participarea poate fi voluntară, poate fi iniţiată legal sau ca urmare a presiunii grupului de egali.
„Notificarea în legătură cu consumul de droguri legale sau ilegale este considerată ca un semnal de alarmă că tinerii au nevoie de ajutor pentru a învăţa cum să fie responsabili în legătură cu substanţele psihoactive, sens în care Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Tulcea a implementat la nivel local, a treia ediţie a proiectulului naţional Fred Goes Net. Acest proiect a fost derulat şi evaluat cu succes în Germania între anii 2000-2002, cu transfer in anii 2003-2004. Între anii 2007-2010 a fost pilotat de 9 ţări (parteneri pilot): Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Islanda, Letonia, Polonia, România şi Slovenia“, se arată într-un comunicat al CPECA Tulcea.
Astfel de grupuri au fost organizate la nivelul Şcolii nr. 12 Tulcea, avand un numar de 11 de beneficiari direcţi (elevi).
Cursul FRED a acţionat şi ca un cadru în care se încearcă identificarea celor care ar trebui să fie încurajaţi să caute ajutor adiţional.
Mai citiţi şi:
Cei doi tineri care aduceau cannabis din Spania şi îl vindeau în Tulcea au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare
„Necenzurat“, un proiect antidrog pentru elevi, părinţi şi profesori