* GFR ar putea plăti cele 202 milioane euro după ce Consiliul Concurenţei va aviza preluarea CFR Marfă
* Privatizarea CFR Marfă, plină de contradicţii
Procesul de privatizare a operatorului feroviar de marfă aduce noi surprize, fiind preconizate unele modificări legate de contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de 51% din acţiunile CFR Marfă.
Astfel, termenul de plată a celor 202 milioane de euro oferite pentru achiziţia acestui pachet de acţiuni de către Grup Feroviar Român (GFR), care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei de privatizare a CFR Marfă, ar putea fi prelungit, potrivit unui proiect legislativ postat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru aprobarea elementelor principale ale contractului de vânzare-cumpărare dintre statul român şi GFR.
Documentul precizează: "Prin derogare de la pct. 7.4 lit. a) din Strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA (...), transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor de vânzare şi plata integrală a preţului de cumpărare vor avea loc în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data la care toate condiţiile suspensive prevăzute în contract, inclusiv aprobarea tranzacţiei de către autorităţile de concurenţă competente, sunt îndeplinite".
Ministrul transporturilor Relu Fenechiu anunţa, în 20 iunie, când a fost desemnat câştigătorul, că GFR îşi asumă plata integrală a sumei de 202 milioane de euro în interval de 60 de zile de la semnarea contractului, refuzând, astfel, condiţia pusă de Grup Feroviar Român de a face plata în rate.
Dacă, însă, noul proiect legislativ va fi aprobat în forma propusă, GFR va putea să facă plata în circa şase luni - termenul legal în care autorităţile de Concurenţă trebuie să se exprime în legătură cu această tranzacţie.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, ne-