În loc să rezolve una dintre cele mai spinoase probleme ale sistemului sanitar, noul proiect de lege privind malpraxisul, aflat în dezbatere publică, mai mult încurcă lucrurile, atrag atenția asociațiile de pacienți.
Aceștia reclamă că legea îi avantajează mai degrabă pe medici și pe asiguratori, și nicidecum pe pacienți. Asta pentru că expertul care se va pronunța în privința culpei medicale va fi plătit direct de către compania de asigurări la care medicul are poliță de malpraxis.
În cazul în care în pacientul va dori și părerea altui expert, va trebui să-l plătească din buzunar. În plus, expertul va fi numit de Ministerul Sănătății, tot din rândul medicilor, așa cum se întâmplă acum la Colegiul Medicilor.
Victima nu are nicio șansă
„Faptul că expertul e plătit direct de către asigurator, care are tot interesul să nu plătească despăgubiri, e un conflict clar de interese”, susține Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. Acesta mai spune că a propus, în cadrul dezbaterilor, să fie desemnată ca instituție neutră de expertiză Institutul de Medicină Legală, dar varianta nu a fost agreată de autorități.
„În acest caz, compania de asigurări ar plăti instituția în sine, nu expertul în mod direct. În cadrul dezbaterilor au primat interesele Colegiului Medicilor, care își va desemna propriii medici în comisia de expertiză, și cele ale asiguratorilor”, acuză Barbu.
Asociațiile de pacienți au cerut prelungirea dezbaterilor pe acest proiect, iar ministrul Sănătății, împreună cu coordonatorul proiectului, secretarul de stat Raed Arafat, au anunțat că, în zilele următoare, vor avea mai multe întâlniri cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, departamentul Asigurări, dar şi cu conducerea Colegiului Medicilor. Până la sfârşitul lunii iulie, proiectul legii malpraxisului, ar putea fi adoptat de Guvern.