Dintre patologiile oncologice cancerul la sân are impactul cel mai puternic asupra femeii, întrucât este asociat cu o boală cu o prognostic sever, cu un tratament mutilant, consilierea psihologică (eventual psihiatrică), fiind extrem de necesară.
Anual, în ţara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 10.000 de paciente cu cancer la sân avansat şi metastatic. Şi, de regulă, majoritatea pacientelor nu sunt pregătite pentru a primi acest veste. ”O femeie cu cancer de sân poartă o dublă coroană de spini. În primul rând, este şocul diagnosticului. Apoi, este atentatul la propria imagine, la feminitate, la sexualitate. De aceea, e foarte importantă consilierea psihologcă”, spune medicul psihitaru Radu Teodorescu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. dr. Al.Obregia”.
Iată doar câteva dintre motivele pentru care din echipa de medici care au în îngrijire bolnave de cancer trebuie să facă parte psihologul şi, în funcţie de caz, psihiatrul.
Uneori teama de a fi pusă în faţa implacabilului diagnostic de cancer creează situaţii dramatice. “Vai ce bine că este ciroză hepatică şi nu este cancer hepatic!”, exclamă uşurată pacienta. Dar oncologul Dana Stănculeanu, care povesteşte exact cum se întâmplă în cabinetul domniei sale Institutul Oncologic Bucureşti, ştie că prognosticul poate fi chiar mai sever decât al unui cancer hepatic. Dar numai faptul că nu s-a pronunţat cuvântul cancer, îi dă femeii impresia că se simtă mai bine. “Impactul emoţional la aflarea diagnosticului este foarte puternic. Tocmai de aceea, consilierea psihologică este mai mult decât necesară. Însă, trăind în Romania, consilierea psihologică nu este la îndemână. Sunt şi cazuri de paciente care nu sunt informate, mai sunt şi pacientele care se simt jignite atunci când sunt sfătuite să consulte un psiholog sau un psihiatri”, subliniază dr. Dana Stănculeanu.
Potri