Benzot Har, firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Zoo Turda, a intrat în insolvenţă lăsând în urmă 60 de creditori. Lucrarea a fost transferată unei firme asociate, care s-a ales şi cu banii de pe ultima factură, care trebuiau împărţiţi între subcontractori, cei care au realizat o mare parte din proiect. Aşa au apărut din piatră seacă 400.000 de lei, iar subcontractorii au rămas să recupereze banii din insolvenţă.
Proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice din Turda, singura din judeţ, a început în iunie 2010. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climaterice s-a angajat să plătească 75% din investiţia totală de 7,8 milioane de lei (1,7 milioane de euro), iar restul trebuia acoperit de municipalitatea din Turda. În dulcele stil mioritic, termenul de finalizare, stabilit pentru primăvara anului 2012, a fost cu mult depăşit. Între timp a intervenit falimentul firmei care a câştigat licitaţia - Bezot Har, din Harghita, o firmă care a obţinut contracte din bani publici în toată ţara. Primăria a făcut un contract cu o nouă firmă, Romablet, pentru terminarea lucrărilor şi a dat un nou termen de finalizare a proiectului: 31 decembrie 2013. “S-au terminat circa 70% din lucrări, urmează finisajele. Sperăm să fie finalizate lucrările în iarnă, iar de anul viitor să putem deschide Grădina Zoologică”, a declarat primarul Tudor Ştefănie.
Cum să faci bani din piatră seacă
În anul 2012, în luna iunie, firma care a câştigat licitaţia, Benzot Har a intrat în insolvenţă, având circa 60 de creditori. Firma avea de primit de la Primăria Turda, pentru lucrările pe care le-a efectuat în anul respectiv, în mare parte cu subantreprenori, suma de aproape 700.000 de lei. Circa 100.000 de lei au ajuns în conturile Bnezot Har, iar restul - 600.000 de lei au ajuns doar în conturile unuia dintre cei trei subantreprenori care au efectuat lucrările ş