Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă mâine primele rezultate definitive ale recensământului populaţiei şi locuinţelor realizat în luna octombrie 2011, aceasta fiind cel mai complexă cercetare statistică realizată în ultimul deceniu.
Datele provizorii ale recensământului din 2011, publicate în 2012, arată că România are în prezent 19 milioane de locuitori, cu 2,6 milioane de persoane mai puţin decât în 2002. Totuşi, într-o intervenţie recentă la emisiunea de business ZF Live, Tudorel Andrei, preşedintele INS, a anunţat că nu au putut fi recenzate 200.000 de locuinţe, adică 600.000 de persoane, ceea ce ar putea să însemne că populaţia stabilă din România va fi mai mare, undeva în jurul a 20 de milioane de persoane.
În plus, o modifcare semnificativă ar putea apărea în rezultatele finale, având în vedere că, atunci când s-au anunţat rezultatele provizorii, circa un milion de persoane nu au fost incluse în estimări. Aceste persoane intrau în categoria populaţiei plecate în străinătate (întreaga familie, pentru care nu a avut cine să îi declare în ţară) şi populaţia care nu a putut fi contactată de recenzori. „Rezultatele care vor fi anunţate joi (mâine - n. red.) vor consfinţi rezultatele finale privind numărul populaţiei şi caracteristicile demografice, care vor servi ca bază de calcule pentru tot ceea ce va însemna indicatori legaţi de populaţie până la următorul recensământ, care va avea loc în jurul anului 2020. În februarie 2012 au fost anunţate rezultatele provizorii ale recensământului din 2011, care au fost contestate, pentru că au indicat o scădere dramatică a populaţiei stabile“, a spus profesorul Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române.
El spune că populaţia activă -stabilă - o accepţiune relativ nouă, impusă de către Comisia Europeană şi de către Parlamentul Europe