Aparatele foto, de regulă, n-au probleme în a face zoom pe un obiect. În curând, nici oamenii nu vor mai avea probleme. Lentilele de contact ne vor transforma vederea şi vom putea vedea mai bine obiectele îndepărtate.
Chiar dacă sună ca un proiect SciFi, aceste lentile de contact au fost inventate, au fost folosite, dar nu sunt chiar ceea ce ai folosi în fiecare zi. Este normal, sunt un prototip, iar performanţa de care sunt capabile este însemnată. Îţi pot aduce de 2,8 ori mai aproape o imagine, notează PetaPixel. Iar grosimea acestor lentile este de 1,17mm.
Au mai fost create astfel de dispozitive, dar nu prea puteau fi numite lentile de contact. Un model de lentile venea cu o grosime de 4,4mm şi nu ar fi fost deloc comod să le ţii în ochiul tău. O altă opţiune era să te operezi şi să-ţi instalezi un dispozitiv cu care să aduci mai aproape imaginea, dar nu era prea sigur. Cele noi oferă cel mai bun rezultat şi ar putea fi purtate zilnic, odată ce sunt finalizate.
Cum funcţionează aceste lentile de contact? Inventatorii au conceput un sistem de oglinzi acoperite cu aluminiu pentru a reflecta razele de lumină de patru ori înainte să ajungă la retină. Pe parcursul celor patru reflexii sunt corectate aberaţiile cromatice şi este mărită imaginea. În final, imaginea ajunge la ochi şi este interpretată de către creier.
Un grafic care arată cum funcţionează aceste lentile
Un avantaj (sau dezavantaj pentru cei care credeau că au scăpat de ochelari) este că lentilele au o zonă clară în centru neafectată de mărire. Lentilele sunt echipate cu un filtru polarizat în faţa porţiunii clare. Astfel, în momentul în care vrei să schimbi între o imagine mărită şi una nemărită, pur şi simplu foloseşti o pereche de ochelari creaţi pentru filmele 3D. Nu e prea comod, dar în acest moment este încă un prototip.
Hai să discutăm pe pagina de