Comisarii europeni au acuzat cele mai mari bănci de investiţii din lume, printre care puternicele Goldman Sachs şi JP Morgan din SUA şi Deutsche Bank din Germania, că au conspirat pentru a bloca accesul unor platforme de tranzacţionare mai transparente la piaţa produselor financiare derivate pe care o controlează de 20 de ani. Dacă băncile ar fi permis accesul platformelor de trading, profiturile lor ar fi fost substanţial mai mici.
În joc este viitorul pieţei de 10.000 de miliarde de dolari a CDS-urilor (Credit Default Swap) produse financiare derivate care acţionează ca asigurare contra intrării în incapacitate de plată a unei companii sau unui guvern) şi care au acutizat criza financiară globală, şi amenzi de sute de milioane de dolari, scrie The Wall Street Journal.
Criticii susţin că CDS-urile au accelerat răspândirea crizei globale în 2008 permiţând băncilor şi altor instituţii financiare să-şi asume riscuri mari în sectoare slab supravegheate de autorităţi. De asemenea, CDS-urile au fost folosite de marile bănci pentru a specula pe un eventual default la Greciei în 2010.
13 dintre cele mai mari bănci ale lumii sunt acuzate de CE
Comisia Europeană a trimis, în urma unei anchete începute în 2011, acuzaţii preliminare băncilor Merrill Lynch, acum unitate a Bank of America, Barclays, J.P. Morgan Chase şi băncii Bear Stearns pe care aceasta a cumpărat-o în timpul crizei, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland şi UBS. Acuzaţi sunt şi International Swaps and Derivatives Association (ISDA), un grup controlat de bănci care acordă licenţe de tranzacţionare, şi Markit, furnizor de date de piaţă deţinut de bănci.
Aceste bănci ar fi conspirat pentru a impiedica bursele Deutsche Bourse şi Chicago Mercantile Exchange să primescă licenţe care să le permită intrarea pe piaţ