In cazul in care locul dumneavoastra de munca s-a dovedit a nu fi pe masura asteptarilor, aveti probleme sau pur si simplu nu stiti cum sa scapati de colegii insuportabili, solutia este una relativ simpla. In orice moment puteti sa va dati demisia, iar potrivit legislatiei nimeni nu va poate opri. Trebuie sa urmati doar cativa pasi simpli, iar mai apoi sa stati in preaviz timp de 20 de zile.
Potrivit legislatiei in vigoare, daca ati decis sa parasiti locul de munca, nimeni nu va poate impiedica sa faceti acest pas. Demisia este actul unilateral de vointa al salariatului, iar raportul de munca va inceta chiar daca angajatorul se va opune. Conducerea societatii are obligatia de a primi si inregistra demisia angajatului, pentru ca, in alte conditii, daca salariatul face dovada ca acel angajator a refuzat inregistrarea demisiei, poate fi sanctionat.
„Demisia este un act unilateral de vointa care se depune la angajator. Este o simpla cerere de incetare a contractului de munca, de fapt. O cerere care se depune si se inregistreaza. Demisia poate fi trimisa, pentru a evita orice alte discutii, prin posta, cu confirmare de primire, prin e-mail, acolo unde societatea are o adresa de email , sau prin inregistrarea acelei demisii la registratura societatii sau in registrul de intrare-iesire pe care il are societatea“, a explicat Mircea Onea, purtatorul de cuvant al ITM Maramures.
Scuzele precum: „demisia nu a fost acceptata“ sau „nu ai dreptul sa pleci in urmatoarele luni“ nu ar trebui sa fie luate in seama de catre angajati. Pe langa faptul ca niciun salariat nu trebuie sa primeasca acceptul conducerii pentru a pleca, el nu trebuie nici macar sa-si motiveze plecarea. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care angajatorul decide sa renunte la unul din angajatii sai. Singura obligatie pe care cele doua parti o au in acelasi timp este respe