Societatea de termoficare a municipiului Suceava se află în pragul falimentului. Cu conturile blocate de creditori şi cu jumătate dintre angajaţi în şomaj, Termica SA Suceava a fost din acest an lăsată de Primărie şi fără activităţile de producţie a energiei electrice şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Falimentul Termica pare să fi fost provocat tocmai pentru ca locul să-i fie luat de un investitor privat.
Aproape 300 de angajaţi ai societăţii de termoficare a municipiului Suceava vor fi trimişi în şomaj fără niciun fel de plăţi compensatorii. După ce conturile Termica au fost executate de creditori, societatea a rămas fără niciun ban şi a solicitat instanţei începerea procedurilor pentru intrarea în insolvenţă. În aceste condiţii, Termica nu mai are de unde să achite plăţile compensatorii pentru persoanele disponibilizate.
Aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii aflaţi în preaviz de concediere colectivă au protestat, marţi, timp de două ore, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava. Oamenii au cerut să li se le asigure plăţile compesatorii şi indemnizaţiile de şomaj, la fel cum s-a întâmplat în cazul combinatului Oltchim.
Foştii salariaţi ai Termica SA, care aveau pancarte cu mesaje precum "Oltchim=Termica Suceava" sau "Voi aţi tras tunuri, noi am rămas pe drumuri", au strigat "Hoţii" sau "Mincinoşii", ei acuzând autorităţile că nu şi-au respectat promisiunile şi au anunţat că vor continua proteste şi în zilele următoare, deşi au primit autorizaţie doar pentru mitingul de marţi.
Disponibilizaţii cer Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.
295 dintre cei 569 ai societăţii Termica a