Bacalaureatul din acest an a intrat în faza probelor scrise, candidaţii susţinând ieri examenul la Limba şi literatura română. Cum diriguitorii educaţiei naţionale tot fac experimente de 23 de ani, şi anul acesta a apărut o noutate absolută: subiecte diferite, în funcţie de profilul liceului, respectiv un subiect pentru liceele cu profil filologic, şi un alt subiect pentru celelalte profiluri.
Absolvenţii de licee cu profil filologic au trebuit să afle sinonime într-un text dat din romanul „Accidentul” al lui Mihail Sebastian şi să identifice prin două cuvinte genul literar în care se înscrie romanul, să realizeze un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa adolescentului şi să producă argumentele teoretice ale curentului literar numit simbolism.
Absolvenţii de la celelalte profile au avut de demonstrat cunoştinţele vocabular şi de gramatică analizând „la prima vedere un text din romanul „Scrinul negru” al lui George Călinescu, reliefarea importanţei alegerii modelelor de viaţă într-un text de maximum 300 de cuvinte şi redactarea unui eseu pe tema viziunii asupra lumii într-un text poetic din opera lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.
Doi candidaţi care au fost prinşi în sala de examen cu telefoanele mobile au fost daţi afară, pentru tentativă de fraudare. Asta, deşi toţi absolvenţii au fost informaţi în repetate rânduri despre interdicţiile specifice examenului şi despre consecinţele încălcării acestora. Este vorba despre o absolventă a Liceului Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob” şi un absolvent al Liceului cu program sportiv.
Examenul a fost şi uşor, şi greu…
Opiniile candidaţilor asupra dificultăţii subiectelor au fost, firesc, diferite, pentru unii fiind „floare la ureche”, pentru alţii „nişte prostii inventate de funcţionari pentru a-şi lua salariile grase de la minister”. @N_P