Directorul Băncii Vaticanului, Paolo Cipriani, şi adjunctul său, Massimo Tulli, au demisionat din funcţii, în urma scandalului iscat de acuzaţiile de spălare de bani.
Vaticanul a anunţat că cei doi au demisionat pentru a nu prejudicia imaginea Băncii Vaticanului şi a Sfântului Scaun. Totuşi, graba cu care şi-au părăsit funcţiile pare să fi fost rezultatul unor presiuni exercitate chiar de la cabinetul Papei Francisc, scrie presa internaţională, citând surse avizate din rândul înalţilor prelaţi.
Procurorii italieni au demarat în 2010 o anchetă cu privire la acuzaţiile de spălare de bani apărute în urma transferului unei sume de circa 39 de milioane de euro din conturile instituţiei finaciare a Vaticanului în conturile unei bănci din Roma. Nici Paolo Cipriani, şi nici adjunctul său, Massimo Tulli, nu au fost puşi sub acuzare în urma anchetei. Totuşi, presa a speculat pe marginea faptului că Banca Vaticanului a folosit un off shore înfiinţat într-un paradis fiscal pentru a pune la adăpost averile unor prelaţi. Totodată, fostul preşedinte al instituţiei, Ettore Gotti Tedeschi, a fost acuzat de incompetenţă şi schimbat din funcţie.
Până acum, procurorii l-au pus sub acuzare pe Monseniorul Nunzio Scarano. Principalele capete de acuzare sunt corupţie şi încercarea de a transfera aproape 34 de milioane de euro din Italia în Elveţia, fără a raporta transferul şi a plăti taxele şi impozitele aferente. Avocatul lui Scarano, supranumit de presa italiană "Don 500", a declarat că prelatul a înţeles că a greşit, însă că acţiunile sale au avut ca scop ajutarea unor prieteni. Procurorii din Salerno încă nu au terminat ancheta privind activităţile lui Nunzio Scarano de spălare de bani.
În urma acestor scandaluri care au zguduit imaginea Băncii Vaticanului, Papa Francisc a format o echipă care are ca sarcină anchetarea celor care au cond