De alegerea unui prim job poate depinde întreaga ta evoluție în carieră. Totuși, această alegere este una extrem de grea în condițiile în care facultățile nu pregătesc suficient tinerii pentru piața munci, iar aceștia nu sunt neapărat interesați să își găsească un job în timpul sau imediat după terminarea studiilor.
Aproape 4.000 de absolvenţi erau înregistraţi ca şomeri în luna iunie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Și atunci, cum te poți asigura că ai un start de carieră reușit?
Stephane Meuret, director al companiei Human Respect Solutions, este de părere că un prim pas ar fi participarea la stagii de practică, acestea fiind menite să îi ajute pe tineri să își dea seama dacă domeniul în care fac internship li se potrivește sau nu. În prezent, o multitudine de companii derulează astfel de programe, iar tinerii au posibilitatea de a participa la mai multe stagii. „Acum vedem tineri care deja au 3-6 luni de experienţă, câteodată un an de stagiu cumulat, iar aceste persoane sunt mult mai bine văzute de către angajator”, afirmă Meuret. Totuși, majoritatea studenţilor, în timpul facultăţii, preferă să se distreze, să cunoască lumea, să colinde prin fel şi fel de locuri... mult mai puţini alegând calea de a munci, de a-şi câştiga singuri existenţa, mai spune specialistul.
„În opinia mea, pentru un tânăr este foarte bine dacă la vârsta de 21-22 de ani încercă să muncească într-o firmă, să vadă cum este în realitate un job şi cum s-ar descurca în poziţia de angajat. În zilele noastre, un tânăr mai rar se gândeşte la ziua de mâine. Ei, dacă se angajează undeva, ar vrea să poată să folosească site-urile de socializare în interes propriu, fără să fie traşi la răspundere, ar vrea să muncească mai puţin pentru o sumă cel puţin modestă de bani. Este foarte greu să găseşti pe cineva de încredere atunci când faci