Mariana Nicolesco, în vârstă de 64 de ani, a participat ca ambasador onorific la Reuniunea UNESCO de la Paris. Cu prilejul întâlnirii, a ţinut o cuvântare despre frumuseţea cântecului şi despre legăturile pe care acesta le creează între oameni.
Pentru soprană, posibilităţile de expresie ale vocii umane sunt un instrument al adevărului, întrucât ele transmit direct emoţiile pe care le trăieşte artistul. Prin urmare, cântecul are rolul de a servi arta sacră a cuvântului.
„Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte, va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel“
La eveniment, artista e evocat credo-ul său, conform căruia arta revelează adevărul şi frumosul, comori pe care oamenii ar trebui să le păstreze şi să le glorifice. Pornind de la astfel de valori, Mariana Nicolesco a decis să organizeze Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” la Brăila, în România.
Tinerii participanţi la evenimentele create de soprană au avut parte de recunoaştere internaţională: „Nu e, desigur, o întâmplare faptul că din 1995 şi până azi, au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care le ofer gratuit, peste 2000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din 5 continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale”.
Compozitorul Jean-Michel Jarre a spus câteva cuvinte despre efectul pe care l-au avut vorbele artistei asupra auditoriului: „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare”.
Printre distincţiile acordate sopranei Mariana Nicolesco se numără: Medalia UNESCO pentru Merite Artistice (199