Statul roman si-a luat o noua mare teapa. Acordul prin care KazMunaiGaz, actualul proprietar al Rompetrol, se obliga sa plateasca 200 mil. dolari si sa faca investitii de 1 mld. euro, aprobat de Parlament in luna mai, a fost blocat de presedintele Basescu. Asta dupa ce statul roman a negociat ani de zile stingerea datoriilor istorice ale companiei si a renuntat astfel la procesul indreptat impotriva investitorilor kazahi. Decizia trezeste multe suspiciuni.
Presedintele Traian Basescu a refuzat marti sa promulge legea ce consfinteste acordul dintre statul roman si Rompetrol si a trimis legea inapoi in Parlament pentru reexaminare.
Mai simplu spus, Basescu considera ca Romania nu avea nevoie sa dea o asemenea lege pentru a rezolva diferendul cu kazahii. Asta cu toate ca judecatorii de la Curtea Constitutionala s-au pronuntat deja pe aceasta speta, afirmand ca legea este corecta si poate fi pusa in aplicare. Detalii despre decizia presedintelui cititi intr-o stire DailyBusiness.ro
Potrivit analistilor, decizia lui Basescu este, in primul rand, o lovitura de imagine data premierului Ponta.
„Basescu pozeaza in aparatorul averii poporului, fiind nemultumit de faptul ca Ponta a negociat plata a numai 200 milioane de dolari din cei 570 milioane de euro datorati de kazahi”, considera analistul Cristian Dinulescu.
Guvernul condus de premierul Victor Ponta a anuntat in luna mai ca statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile RompetrolRafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.
„Este cel putin suspect faptul ca Basescu abia acum a realizat ce a votat Parlamentul. Avem de-a face, d