Grecia are la dispoziţie trei zile, până vineri, să convingă Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional că poate respecta condiţiile convenite în acordul de bailout pentru a primi următoarea tranşă a ajutorului financiar internaţional, au declarat ieri pentru agenţia Thomson Reuters patru oficiali din zona euro. Comisia Europeană a negat aceste informaţii, spunând că sunt “ceva făcut din nimic”.
Totuşi, unul din oficialii citaţi de Reuters şi cărora agenţia nu le-a publicat identitatea dar despre care scrie că sunt implicaţi în negocieri, a afirmat că UE şi FMI nu sunt mulţumiţi cu progresul făcut de Grecia în reformarea sectorului public. Alt oficial susţine că creditorii ar putea suspenda vizita de inspecţie începută luni la Atena.
Grecia are de rambursat în august datorii de 2,2 miliarde de euro, iar dacă negocierile eşuează, FMI s-ar putea retrage din programul de bailout de 240 miliarde de euro pentru a evita încălcarea propriilor reguli, care cer ca debitorul să aibă asigurată finanţarea în avans cu un an.
Eşecul ar amplifica riscul ca protecţia construită de zona euro în ultimele nouă luni în faţa crizei să crape într-un moment în care apar tot mai multe tensiuni în statele de la periferia uniunii monetare.
Premierul Portugaliei Vitor Gaspar, arhitectul programului de austeritate implementat pentru ca ţara să primească bani de la UE şi FMI, a demisionat luni, considerând că nu mai este sprijinit de populaţie. Tensiunile politice au crescut, de asemenea, în Italia, unde noul premier Enrico Letta a cerut o şedinţă a cabinetului după ce un partener de coaliţie a ameninţat că se retrage.
Discuţiile de la Atena au ca scop deblocarea unei tranşe de 8,1 miliarde de euro şi vin după o pauză de două săptămâni în care guvernul grec a ajuns pe punctul de a se prăbuşi din cauza disputelor privind închiderea radio-televiziunii pub