Acţiunile de spionaj de care este acuzat guvernul american contra partenerilor săi europeni au fost facilitate şi de faptul că toţi marii "actori" ai internetului, mai toate firmele care contează în sectorul tehnologiei informaţiei, au sediul în SUA şi au capital majoritar american: Facebook, Twitter, Google, Yahoo- toate aceste servicii sunt administrate de americani. "
Economia digitală este dominată de firme cu capital american sau de origine americană" constată un specialist al reţelei internet, citat de ziarul Les Echos. O publicaţie care ne reaminteşte că 83 la sută din principalele 64 de societăţi mondiale din domeniul internetului sunt americane. La fel, cele mai mari "data centers" - centre de stocare a datelor - sunt tot de partea cealaltă a Atlanticului.
În plus, numai firme de acest calibru sunt capabile să colecteze cantitatea de informaţii evocată în programul de spionaj PRISM. Astfel, pentru Germania se vorbeste despre 15-20 de milioane de comunicaţii interceptate zilnic! Nici o altă reţea de ascultare din lume nu este capabilă de aşa ceva şi asta pentru simplul motiv că nu dispune de puterea tehnologică necesară. Totodată, aceşti "actori" americani ai netului pot cu greu să se opună cererilor unei organizaţii atât de puternice precum NSA - National Security Agency - o agenţie ce are în jur de 35 de mii de angajaţi şi dispune de un buget necunoscut.
Cu alte cuvinte, tot ce tranzitează pe respectivele servicii sau reţele sociale poate fi, la nevoie, analizat de guvernul american.
Greu de spus ce se poate face, cum se poate "ocoli" această dominaţie americană asupra reţelei mondiale. În Franţa spre exemplu, căutările pe internet se fac în proporţie de peste 90 la sută cu Google. Inutil de spus că restul de nici zece procente se împarte între o sumedenie de alţi actori mai mici, printre care şi doi-trei francezi. La fel pe