Companiile de stat nu mai sunt obligate să organizeze licitaţii. Iniţiatorul legii e un „client” al contractelor cu statul. Sursa: EVZ
Astfel s-a îndeplinit visul lui Eduard Martin, demnitarul cu sute de contracte cu statul şi vicepreşedinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor.
Noile modificări la legea achiziţiilor publice, votate în Parlament şi publicate deja în Monitorul Oficial, dau undă verde pentru încheierea de contracte de sute de milioane de euro fără să existe nicio formă de control. Poşta Română, Tarom, Romgaz, Nuclearelectrica, CFR SA şi CFR Călători, regii precum RADET, sunt doar câteva companii care intră în această categorie.
Oportunitatea alesului
Deputatul PSD Eduard Martin, a declarat, ieri, că „s-a considerat oportun ca anumite regii autonome şi companii naţionale să nu mai fie obligate să atribuie contracte prin licitaţii, întrucât activitatea lor poate fi blocată”.
Fiul fostului prefect PSD de Constanţa, Gheorghe Martin, Eduard este unul dintre iniţiatorii legii care elimină o serie de instituţii din lista celor care trebuie să organizeze licitaţii pentru achiziţiile publice. În acelaşi timp, deputatul PSD de Constanţa este acţionar la opt societăţi comerciale grupate în holdingul Polaris din Constanta. Cu trei dintre firmele sale, care au ca principal obiect de activitate servicii de salubrizare, a încheiat câteva sute de contracte cu diverse instituţii din întreaga ţară. Cele mai multe dintre ele se află în derulare de mai mulţi ani şi sunt încheiate pe o perioadă nedeterminată. Altfel spus, Martin a promovat şi votat o lege în interes personal.
Bani de la colegul de partid
În 2013, firma sa, Polaris M Holding, a obţinut un contract în valoare de şapte milioane de lei pentru construcţia unor pasarele pietonale în staţiunea Mamaia.
Prezentăm câteva tarife practicate de firmele deputatului. Pen