Unul dintre cei doi actionari principali ai proiectului TAP, care a fost ales de consortiul Sah Denis pentru a transporta gaze catre Europa, si-ar putea reduce cota de participare, pentru a evita riscurile de pe piata gazelor, informeaza site-ul Azer News.
Actionarii la conducta Trans-Adriata sunt Axop din Elvetia (42,5%), Statoil din Norvegia (42,5%) si E.On Ruhrgas din Germania (15%). Membrii consoriului Sah Deniz - BP, SOCAR si Total - au optiunea de a cumpara actiuni la TAP, care ar putea sa le dea o cota de participare de 50%. In prezent, acestia sunt implicati in finantarea dezvotlarii proiectului.
Seful Axpo, Heinz Karrer, a declarat pe 30 iunie pentru cotidianul SonntagsZeitung ca Axpo isi va reduce participarea la un nivel de sub 10%. El a spus ca ar putea face acest lucru pentru a evita expunerea companiei la riscurile de pe piata de gaze.
Karrer a precizat ca, daca Axpo si partenerii sai nu gasesc investitori sa finanteze constructia conductei si trebuie sa plateasca ei pentru aceasta, Axpo va trebui sa finanteze cu o suma de "cateva sute de milioane".
Consortiul Sah Deniz a facut vineri anuntul oficial cu privire la alegera rutei de transport al gazelor catre Europa, informeaza site-ul azer de stiri News.Az. Presedintele BP pentru Azerbaidjan, Turcia si Georgia, Gordon Birrell, a anuntat intr-o conferinta de presa la Baku ca exportul de gaze se va face via TAP (conducta Trans-Adriatica face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica). Unul dintre cei doi actionari principali ai proiectului TAP, care a fost ales de consortiul Sah Denis pentru a transporta gaze catre Europa, si-ar putea reduce cota de participare, pentru a evita riscurile de pe piata gazelor, informeaza site-ul Azer News.
Actionarii la conducta Trans-Adriata sunt Axop din Elvetia (42,5%), Statoil d