Unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume se află într-un lanţ muntos ascuns în Guinea. Iniţial, cea mai mare companie minieră din lume, Rio Tinto, câştigase dreptul de a exploata aceste resurse. Autorităţile din Guinea au retras însă licenţa şi au decis să dea drepturi exclusive unei companii care nu a mai lucrat niciodată în sectorul minier, dar care este controlată de cel mai bogat israelian.
Lanţul muntos Simandou se întinde pe aproape 113 kilometri. Câteva dintre vârfurile înconjurate de jungla densă au primit porecle de la specialiştii în minerit: un vârf este Iron Maiden, altul Metallica. Asta pentru că geologii spun că zăcămintele din interiorul lor sunt printre cele mai mari dovedite vreodată în lume şi cu siguranţă cele mai mari încă neexploatate, scriu jurnaliştii publicaţiei „The New Yorker”.
Minereul de fier ascuns în lanţul Simandou este şi foarte concentrat, ceea ce înseamnă că el necesită foarte puţin procesare înainte de a fi topit. În ultimul deceniu, pe măsură ce sute de zgârie-nori s-au construit în China pentru a forma oraşe strălucitoare, dar majoritatea fantomă, preţul fierului a crescut la nivel mondial - odată cu el şi preţul minereului din care se obţine.
În acest context, investitorii au început să caute cu frenezia cu care altă dată se căuta aur în El Dorado noi zăcăminte de minereu de fier. Astfel, pământul roşiatic pe care creşte vegetaţia bogată din Simandou valoarea sute de miliarde de dolari.
Însă pentru a ajunge la comoara dinăuntru munţilor este nevoie de investiţii masive, iar costurile de extracţie nu sunt de ici, de colo. Lanţul muntos se află la mai bine de 600 de kilometri de linia de coastă din vestul Africii şi este înconjurat de o junglă atât de deasă încât primele utilaje au fost transportate cu elicopterul. Înainte ca minereul să fie extras şi să aducă o