Codul galben a dus la prăbuşirea mai multor capaci în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Trunchiurile smulse din rădăcini de vijelii au distrus zidul de apărare clădit de dacii, în urmă cu 2.000 de ani, însă tot ele au scos la iveală o adevărată comoară: matriţa cu ajutorul căreia dacii îşi croiau bijuteriile din aur.
Ultimele furtuni au afectat grav cetatea Sarmizegetusa Regia, monument istoric aflat în patrimoniul UNESCO. Vijeliile au doborât copaci vechi de peste un secol, peste zidurile de calcar, şi au dus la prăbuşirea acestora. „Unul dintre zidurile care înconjoară cetatea a fost dărâmat sub greutatea trunchiului de fag pe o suprafaţă de opt metri. Deocamdată nu am putut decât să tăiem copacul care căzuse peste zid, pentru a elbera presiunea pe care greutatea acestuia o exercita asupra structurii”, a spus Vladimir Brilinsky, administratorul sitului istoric Sarmizegetusa Regia.
În apropierea trunchiului smuls din rădăcini de forţa vijeliilor, alţi copaci la fel de bătrâni au fost înclinaţi şi pun în pericol siguranţa a vizitatorilor. „E vorba de fagi aproape putreziţi pe interior din cauza vârstei înaintate. Unii dintre ei au fot crăpaţi şi a trebuit să îi tăiem de urgenţă. Sunt foarte mulţi copaci care ar trebui retezaţi, pentru că la viitoarele furtuni pot provoca daune la fel de mari”, a afirmat Brilinsky.
Comoara scoasă la iveală de Sânziene
Codul galben a fost blestem, dar şi o binecuvântare pentru situl istoric din Munţii Orăştiei. Oamenii care locuiesc în satele de la poalele cetăţilor dacice spun că în noaptea de Sânziene „flăcările bat pe comori”. Atunci, spun localnicii, deasupra locurilor unde sunt ascunse comorile apar flăcări stranii. Soarta a făcut ca tocmai în noaptea Sânzienelor, furtuna violentă să scoată la iveală o adevărată comoară arheologică. Vântul a rupt un fag vechi de un secol din incinta cetăţii