În liniştea care s-a instaurat, de la înălţimea celor 80%, puterea USL reia cu mijloace mai sofisticate tentativa de acum un an. Proiectul de revizuire a Constituţiei, în principal, dar şi legi, ordonanţe, hotărâri ale guvernului preiau idei eşuate în timpul puciului.
Exact acum un an debuta în forţă săptămâna puciştilor, acel blitzkrieg care a măturat instituţii ale statului de drept pentru a obţine suspendarea preşedintelui Băsescu şi ale cărei răni sunt departe de a se fi închis cu toată schimbarea de retorică şi stilistică a unora dintre autori. Brutalitatea, determinarea, diversitatea minciunilor şi a campaniilor media merită rememorate fie şi pentru că parte din proiectul de atunci nu pare să fi fost abandonat complet, iar marile cancelarii, a căror intervenţie a fost salvatoare, par acum destinse sau, în tot cazul, resemnate. În liniştea care s-a instaurat, de la înălţimea celor 80%, puterea USL reia cu mijloace mai sofisticate tentativa de acum un an. Proiectul de revizuire a Constituţiei, în principal, dar şi legi, ordonanţe, hotărâri ale guvernului preiau idei eşuate în timpul puciului.
Să ne amintim, în doar câteva zile, intervalul 2-7 iulie, parlamentul şi Guvernul Ponta au reuşit să pună pe butuci sau să golească de atribuţii instituţii ale statului care le stăteau în cale. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din funcţie şi înlocuit cu Valer Dorneanu, astfel încât nicio ordonanţă de urgenţă să nu mai poată fi contestată la Curtea Constituţională. În fruntea Monitorului Oficial, trecut prin OU în subordinea guvernului, este instalată Adriana Costescu. Vasile Blaga şi Roberta Anastase sunt raşi de la conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în loc fiind instalaţi, într-o şedinţă extraordinară, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu. La şefia TVR şi a Radioului Public sunt votaţi Claudiu Săftoiu şi Ovidiu Mic