Deşi şomajul este în floare, în România unele locuri de muncă sunt greu, dacă nu imposibil de ocupat, arată studiul privind Deficitul de talente în 2013, realizat de Manpower România.
Angajatorii români raportează un deficit de talente de 54%, în creştere cu 9% comparativ cu 2012, situându-se cu 19% peste media globală şi cu 28% peste media regională EMEA.
Topul poziţiilor cu deficit de talente în România este aproape identic cu cel din 2008, cand sondajul a fost demarat şi pentru România, posturile vacante pentru Ingineri şi Muncitori calificaţi fiind cele mai dificil de acoperit pentru al şaselea an consecutiv, arată studiul Manpower. Locurile de muncă cele mai căutate în 2013 în România Locurile de muncă cele mai căutate în 2012 în România
1. Muncitori calificaţi
1. Ingineri
2. Ingineri
2. Muncitori calificaţi
3. Muncitori
3. Reprezentanţi vânzări
4. Management / Personal de conducere
4. Operatori producţie
5. Personal contabil & financiar
5. Personal IT
6. Reprezentanţi vânzări
6. Tehnicieni
7. Tehnicieni
7. Personal contabil & financiar
8. Personal IT
8. Şoferi
9. Maşinişti/Operatori Maşini
9. Personal hotelier/pentru restaurante
10. Bucătari Şefi/Bucătari
10. Personal secretariat, Asistenţi Personali, Personal administrativ şi de birou
"Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7.3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competențele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global" a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
Potrivit acestuia, rata natalităţii scade iar populaţia