Scandalul explorării şi exploatării resurselor din România riscă să se extindă la nivel naţional, localnicii din tot mai multe zone fiind indignaţi de faptul că nu sunt consultaţi înainte de acordarea unor licenţe, indiferent că este vorba de gaze de şist sau de resurse convenţionale de hidrocarburi.
Lipsa transparenţei şi a informaţiilor autorizate, precum şi zvonistica propagată în asemenea situaţii, creează o stare de neîncredere între populaţie şi autorităţi, iar cazurile de conflict deschis se înmulţesc.
Ultimul asemenea caz este la Curtici, în judeţul Arad, unde o companie aparţinând grupului ungar Mol se pregăteşte să demareze operaţiuni de explorare pe o suprafaţă de 550 km pătraţi, în imediata apropiere a graniţei de stat.
Şoc şi groază la Curtici
Intenţiile Panfora Oil&Gas, parte a Grupului Mol, au stârnit deja panică în zonă, locuitorii fiind speriaţi iniţial de perspectiva exploatării gazelor de şist prin controversata metodă a fracturării hidraulice. Teama că va fi poluată pânza freatică, şi în acest fel va fi infestată apa potabilă din zonă, i-a făcut pe oameni să acţioneze rapid, şi astfel oraşul Curtici a interzis, printr-o hotărâre de Consiliu Local, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său, deşi reprezentanţii Panfora au precizat că nu există resurse de gaze de şist în acea zonă şi nici nu intenţionează să exploreze această posibilitate.
Decizia autorităţilor locale a fost luată la presiunea locuitorilor, însă faptul că ea se referă la gazul de şist, deşi explorarea din zonă nu vizează aşa ceva, arată tocmai faptul că informaţiile relevante nu sunt cunoscute nici măcar la nivelul administraţiei din zonă.
„Ne concentrăm pe resursele convenţionale şi vom folosi experienţa extinsă a Grupului Mol în explorarea şi producţia de hidrocarburi din formaţiuni de roci convenţionale. Suntem implicaţi p