Consiliul Județean Alba a propus Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România ca valorificarea masei lemnoase recoltate din fondul forester proprietate publică să se facă în cotă de 60% pentru operatorii industriali, 20% pentru populație, 10% pentru asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate și 10% pentru RNP – Romsilva. Consiliul Județean Alba a transmis UNCJR o serie de amendamente la proiectul de modificare a Codulului Silvic cu scopul de a proteja micii producători din industria de prelucrare a lemnului.
„Acest proiect de modificare a Codului Silvic, în forma în care l-am primit noi, dezavantajează total micii meșteșugari din industria lemnului și avanjează clar producătorii de tip industrial. În cazul unui județ precum Alba, unde în zone întregi precum Munții Apuseni sau Valea Sebeșului, de multe generații oamenii au făcut un meșteșug din prelucrarea lemnului, nu poți să impui ca operatorii industriali să aibă drept de preemțiune la cumpărarea de masă lemnoasă. Este o prevedere nedreaptă, care ar băga în faliment sute de mici producători numai în județul nostru.
De asemenea, solicităm eliminarea prevederii potrivit căreia lemnul exploatat nu va mai putea fi vândut din pădure ci doar din depozite sau centre special amenajate. Pentru micii producători acest lucru presupune o mare cheltuială în plus. La fel cum alții trăiesc din exploatarea parcelelor cu legume, sunt zone în care oamenii taie 4-5 lemne din pădurea lor ca să traiască, nu ca să facă industrie. Ai obliga să le transporte pentru vânzare până la un depozit amplasat cine știe la câți kilometri înseamnă să le iei orice mijloc de trai”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Alte amendamente propuse de CJ Alba privesc lărgirea și exploatarea durabilă a zonelor împădurite, prin introducerea obligativității, pentru ocoalele silvice, de a împăduri,