„My name is Cezar and I am traveloholic”. Cam aşa mă recomand când sunt întrebat în limba engleză. Călătoresc de mai bine de 20 ani şi am ajuns până acum în 89 de ţări de pe toate meridianele – din Coreea de Nord în Peru şi din Indonezia până în Canada, trecând prin ţări absolut fabuloase cum ar fi Iran, Etiopia, Italia sau Guatemala.
În plus, îmi place să povestesc, să împărtăşesc poveşti de călătorie, impresii de pe unde am fost, sfaturi şi ponturi. De aceea, din 2009, am deschis un blog intitulat Imperator Travel. De ce Imperator? Vine de la numele meu, Cezar. Începând de azi, voi povesti despre călătoriile mele şi pe platforma adevarul.ro, parcurgând locuri mai exotice sau mai puţin exotice. În primul post introductiv, m-am gândit, însă, să povestesc cam ce am învăţat în aceste peste două decenii de călătorii.
Ştiţi care este ţara unde oamenii mi s-au părut cei mai fericiţi? Filipine!
1. În general, oamenii sunt buni. Oriunde m-am dus, m-am simţit bine primit. Dacă le ceri ajutorul, te ajută. Nu există o „ospitalitate românească” sau „ospitalitate poloneză” sau „ospitalitate thailandeză”. Există ospitalitate. E drept, există naţiuni unde ospitalitatea înseamnă mai mult decât media, dar am întâlnit tipul ăsta de ospitalitate în ţări unde natura nu este prea îngăduitoare. În vremuri de demult, o uşă închisă în nas era sinonimă cu moartea celui care o primea. De aceea, în ţări deşertice sau mai îngheţate vei găsi oameni care se vor da peste cap mai mult să te ajute.
2. Fericirea nu înseamnă iPhone + Zara + Mercedes. Ştiţi care este ţara unde oamenii mi s-au părut cei mai fericiţi? Filipine! E una dintre cele mai sărace târi pe care le-am vizitat. Este haotică. Nu cred că se moare de foame pentru că este o insulă vulcanică, foarte roditoare, iar clima este propice. În schimb, mulţi mor în urma uraganelor (sunt cel puţin 13 uragane majore care