Mii de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi la Mănăstirea Putna, în ziua pomenirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Aseară, de la ora 18:00, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Slujba de Priveghere.
Astăzi, de la ora 7:00, se oficiază Acatistul Sfântului Ştefan cel Mare, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie este oficiată de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi PS Longhin, Episcop de Bănceni. Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care este şi exarh administrativ al mănăstirilor din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, a declarat că după Sfânta Liturghie, mai multe formaţii corale de copii şi adulţi din judeţ vor susţine un moment artistic dedicat ctitorului Mănăstirii Putna.
Paradă militară şi coroane de flori la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare
Parada militară constituie un alt moment special al zilei, paradă care va da onorul cuvenit şi le va aduce aminte celor prezenţi astăzi la Putna „de străjerii Măriei Sale Ştefan”, a completat stareţul Mănăstirii Putna. Programul se va încheia cu o depunere de coroane la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, mormânt care este străjuit de o candelă pururea aprinsă, unde credincioşii se închină cu evlavie. Mănăstirea Putna, cu hramul istoric „Adormirea Maicii Domnului“, dar care azi serbează şi al doilea hram, este cea mai importantă ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, fiind definită de Mihai Eminescu ca fiind „Ierusalimul neamului românesc“. Biserica Mănăstirii Putna a fost sfinţită pe 3 septembrie 1470.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi astăzi la Mănăstirea Putna, în ziua pomenirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Aseară, de la ora 18:00, ÎPS Pi