Principii de baza ofensive
Echilibrul liniei
Este manifestarea pozitiilor si deplasarile jucatorilor liniei unde se gaseste mingea.
Daca jucatorii liniei in care se gaseste mingea nu sunt bine asezati, nu se va manifesta structura de baza a echipei, impiedicand in acest fel dezvoltarea corecta a jocului.
Consideratii
1- Jucatorii care nu sunt in orientarea jocului ar trebui sa manifeste o tendinta in ajutarea coechipierilor de linie in fata unor posibile pierderi ale mingii pe care acestia le pot avea. Se vor mentine usor inchisi si mai in spate fata de linie.
Explicatie suplimentara personala- Pentru intelegerea conceptului de orientare a jocului o sa va dau urmatorul exemplu. Inchipuiti-va o linie de trei fundasi, unul central si doi laterali bine deschisi, apropiati de linia de banda a terenului. In momentul in care fundasul central avand posesia mingii isi indreapta corpul si dovedeste o intentie clara de a face o pasa spre fundasul dreapta se considera ca jocul a fost orientat spre acea zona a terenului. In consecinta, fundasul stanga aflat in cealalta banda a terenului iese sau se poate spune ca nu mai este in orientarea jocului. Conform consideratiei de mai sus, el ar trebui in acest moment sa stranga si sa coboare usor langa fundasul central pentru a ajuta in cazul unei pierderi de posesie de catre coechipierii sai de linie.
2- Jucatorii aceleiasi linii se vor mentine in mod constant la acelasi nivel cu mingea, avansand numai in momentul oportun pentru a primi (atat pentru ocuparea unui spatiu liber, cat si pentru creierea unei superioritati numerice in zona coechipierului care poseda balonul).
3- Jucatorii aflati pe benzi vor manifesta amplitudine (obs.: se refera la latimea terenului) avand in vedere ca:
- Jucatorul aflat in orientarea jocului trebuie sa se afle la 1sau 2 metri de linia de banda; @