Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.
Curtea Constituţională a respins săptămâna trecută o contestaţie realizată de parlamentarii PDL şi PPDD. Aceştia au atacat legea considerând că aduce prejudicii statului român.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în data de 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol.
„Totul sau nimic”
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, declara, în 9 mai că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic" şi susţine că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.
În acest moment este posibil ca Parlamentul să voteze la toamnă memorandumul cu acelaşi conţinut.
Ce prevedea memorandumul
Guvernul urma să încese 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, kazahii se angajau să realizeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari în economia României.
Statul român urma să îşi menţină o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade avea posibilitatea să le vândă. Grupul Rompetrol avea drept de preempţiune pentru titlurile rămase.