Cercetătorii ruşi au descoperit, în urma unor studii genetice, că populaţia rusă nu ar avea nimic în comun cu slavii estici. Ba din contra, ruşii ar fi fino-tătari.
Potrivit glavpost.com.ua, rezultatele ultimelor cercetări realizate de către oamenii de ştiinţă ruşi despre genofondul naţiunii ruse resping cu conceptul „slavilor estici”, inclusiv mitul că ruşii şi belaruşii ar fi acelaşi popor, scrie Timpul.md. Din punct de vedere genetic, belaruşii sunt foarte îndepărtaţi de ruşi, fiind în schimb aproape identici cu polonezii şi înrudiţi cu cehii şi slovacii. Pe de altă parte, ruşii ar fi mult mai apropiaţi de finlandezi. Rezultatele vorbesc de la sine: sub aspect genetic, ruşii nu sunt „slavi estici”, ci finici. Nici belaruşii nu sunt „slavi estici”, ci slavi occidentali. Drept urmare, belaruşii practic nu se deosebesc de polonezi, de aceea, ei ar trebui consideraţi fraţi cu polonezii nu cu ruşii. Mai mult decât atât, grupul „slavilor estici” ar fi fost o invenţie de propagandă încă de pe timpurile Rusiei Ţariste, pentru a justifica astfel înrobirea popoarelor vecine. Nici ucrainenii nu au nimic în comun cu „slavii estici” şi nici cu slavii în general!
Despre acest studiu senzaţional scrie Vadim Rostov, pe gumilev-center.ru „Cercetătorii ruşi se pregătesc să publice primul studiu major despre genofondul poporului rus. Rezultatele pot avea consecinţe imprevizibile atât pentru Rusia, cât şi pentru ordinea mondială” – anunţă revista rusească „Vlasti”. Antropologii au reuşit să identifice imaginea tipică a omului rus. El are o înălţime şi greutate medie, păr şaten şi ochi suri sau albaştri. Concomitent, a fost realizat şi portretul ucraineanului tipic. Astfel, un ucrainean se deosebeşte de un rus prin culoarea pielii, a părului şi a ochilor – el este brunet cu piele măslinie şi ochi căprui.
Distanţa genetică dintre ruşi şi finlandezi, în funcţie de cr