Pe fondul scăderii preţului la cupru pe piaţa internaţională, Guvernul s-ar putea vedea pus în situţia de a garanta un preţ minim investitorului care va plăti în avans pentru a cumpăra o parte din producţia obţinută la exploatarea de la CupruMin Abrud.
Ministerul Economiei doreşte să atragă un partener strategic, care să cumpere o parte din producţia de la CupruMin. Plata ar trebui făcută în avans, iar fondurile vor fi folosite pentru retehnologizarea societăţii şi rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă aceasta. Numai că planurile instituţiei condusă de Varujan Vosganian au fost date peste cap de evoluţia preţului la cupru pe pieţele internaţionale. Preţul a scăzut, astfel că Ministerul Economiei trebuie să facă şi o "negociere preliminară" cu potenţialul investitor.
În plus, Guvernul ar fi nevoit să garanteze un preţ minim pentru investitori.
"Lucrurile s-au complicat puţin din cauza evoluţiei preţurilor la cupru. Preţurile au scăzut la un prag care se situează la nivelul de rentabilitate. Nu putem să angajăm un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă, de aceea trebuie să găsim o formulă de garantare a unui preţ minim, dar asta va trebui să o prezint primului ministru şi să convenim împreună asupra unei soluţii", a declarat Varujan Vosganian, într-o conferinţă.
La începutul acestui an, preţul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era de peste 8.000 de dolari/tonă. Preţul a scăzut în prezent sub pragul de 7.000 de dolari/tonă.
Experimente păguboase
Sindicaliştii de la CupruMin îl acuză pe ministrul Economiei că face, din nou experimente, după ce în 2007 a parafat înţelegerea cu un alt investitor strategic. În iulie 2007 s-a semnat un contract de asociere între CupruMin şi consorţiul format din societăţi