Minunatele meleaguri ale Ţării Dornelor şi frumuseţea sălbatică a Parcului Naţional Călimani sunt mai accesibile, începând de săptămâna trecută, vizitatorilor de pretutindeni, graţie realizării unui centru de vizitare, care pune la dispoziţia celor interesaţi toate informaţiile necesare.
Chiar de Ziua Parcului Naţional Călimani, în comuna Şaru Dornei, în mijlocul naturii, într-o zonă care îţi permite să admiri măreţia munţilor care te înconjoară, a fost inaugurat Centrul de vizitare a Parcului Călimani, care va funcţiona şi ca sediu al Administraţiei Parcului. Evenimentul, petrecut la finele săptămânii trecute, a beneficiat de prezenţa a numeroase oficialităţi locale, judeţene şi naţionale, implementarea unui proiect de aproape un milion de euro, la nivelul unei arii protejate, fiind o realizare demnă de apreciat.
Ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, suceveanul Gelu Puiu, a declarat că, pentru el, „parcul este un muzeu în aer liber. Trebuie să avem zone protejate, dar să le şi finanţăm, astfel încât să nu avem probleme legate de proprietate, de modul de gestionare şi de administrarea lor. La nivelul ministerului, pentru a ajuta aceste zone, am identificat surse de finanţare pentru toţi cei care au teren în fondul forestier în cadrul parcurilor naturale Natura 2000, să le asigurăm o compensaţie, astfel încât, împreună, să reuşim să conservăm biodiversitatea”.
Florian Popa, director adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), a venit cu o serie de detalii tehnice asupra parcurilor naturale naţionale: „La nivelul ţării noastre sunt 28 de parcuri naţionale naturale, fără a lua în calcul zona biosferei Deltei Dunării. RNP administrează 23 de astfel de parcuri. Scopul principal al acestor parcuri este de a conserva acest patrimoniu natural care ne-a fost încredinţat şi de a valorifica resursele acestor