Cazul avocaţilor barourilor Bota (n.r.-după numele fondatorului lor Pompiliu Bota) e plin de întrebări la care nici magistraţii nu prea ştiu cum să răspundă, iar poate cel mai elocvent exemplu este cel al unuia dintre cei şase suspecţi care şi-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă într-o celulă de la subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Cu câteva săptămâni înainte să fie încătuşat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, avocatul Dumitru Roland Mîndrilă (31 de ani) a primit sentinţa definitivă a Judecătoriei Gura Humorului prin care era confirmată rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de acesta, dată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, pentru aceleaşi infracţiuni (exercitarea fără drept a profesiei de avocat în concurs de infracţiuni şi înşelăciune).
Verdict: nevinovat. De două ori, confirmat de instanţă
Procurorul Adina Elena Irimia a dispus în 19 ianuarie a.c. neînceperea urmăririi penale faţă de Dumitru Roland Mîndrilă, după ce doi bărbaţi, unul din Stulpicani, celălalt din Frasin, l-au reclamat că le-a luat câte 1.000 de lei să-i reprezinte în procesele pe care le aveau pe rolul instanţelor, fără să le emită chitanţe, fără să se mai prezinte la judecată şi, mai ales, că i-a înşelat, considerând că exercită ilegal profesia de avocat.
La audieri, Mândrilă a prezentat în copie contractele de asistenţă juridică încheiate pentru părţi, documentele depuse la dosar, delegaţiile de asistenţă juridică şi copii după chitanţele de încasare a sumelor de bani.
Agentul-şef principal Adrian Daicu, din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, cel care a întocmit referatul cu propunere de NUP şi a înaintat-o procurorului Irimia, a mai motivat că Mîndrilă este avocat în cadrul Baroului Suceava (varianta Bota) şi că a mai fost cercetat î