Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole s-au certat ieri la cuţite pe terenurile care fac cu ochiul autorităţilor locale şi rechinilor imobiliari
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău, printre puţinele din ţară, este la un pas de a fi desfiinţată, după ce în ultimii 20 de ani a pierdut peste 80% din suprafaţa arabilă pe care o deţinea.
Şi situaţia tinde să se agraveze, tot ca urmare a aplicării Legii Retrocedării. Pe de o parte, autorităţile locale şi-au arătat interesul faţă de terenurile folosite de Staţiune, însă pe de alta, şi la nivelul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice s-a discutat posibilitatea preluării SCDL şi, astfel, activitatea ştiinţifică şi de producţie să nu fie afectată. Deocamdată, pentru că nici această soluţie nu ar fi una ideală în condiţiile schimbării actualului colectiv de conducere al Academiei, care şi-a exprimat disponibilitatea de a păstra funcţională Staţiunea de la Buzău. În speranţa că mai pot fi ajutaţi, cercetătorii au solicitat o comisie din partea forului superior, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, cu care să discute problema.
Reprezentanţi ai Academiei şi ai Ministerului Agriculturii, care fac parte din Consiliul de Administraţie al SCDL Buzău, au venit ieri la Buzău pentru a identifica în teren ce suprafeţe agricole mai există fizic în posesia Staţiunii şi, ulterior, să fie făcute demersurile pentru preluare. Aceştia nu garantează că pot salva staţiunea. La faţa locului, discuţiile au degenerat, fiecare parte acuzându-se reciproc de interese ascunse asupra terenurilor, care se ştie, au o valoare imobiliară destul de importantă.
Potrivit conducerii unităţii, ar fi fost fost iniţiată o Hotărâre de Guvern prin care ar urma să li se ia de către autorităţile locale, în speţă de către Primărie, suprafeţele de tere