UE şi mai multe state europene au somat Statele Unite să ofere explicaţii în legătură cu acuzaţiile de spionaj
Dacă spionajul Statelor Unite asupra instituţiilor europene se confirmă, vor reprezenta "o lovitură teribilă" pentru relaţiile dintre UE şi Washington
Statele Unite ale Americii trebuie să ofere Uniunii Europene (UE) mai mult decât un simplu “ne pare rău” după rapoartele de weekendul trecut, care susţin că Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) ar fi pus microfoane în birourile UE şi ar fi intrat în reţeaua de calculatoare ale sale, a spus un proeminent membru al Parlamentului European, potrivit CNBC.
"Acest lucru pare a fi o temă recurentă. Şi spunând doar Opss! Ne pare rău, nu se va mai întâmpla din nou, nu va fi suficient", a declarat, marţi, Sharon Bowles, preşedintele Comisiei de Afaceri a Parlamentului European.
Liderii europeni au avertizat luni că presupusul scandal de spionaj ar putea deraia negocierile comerciale majore, cu preşedintele Francois Hollande, spunând că Europa se va opri de la orice negociere până când va fi sigură că spionajul american s-a încheiat.
Discuţiile vor fi probabil amânate, a declarat Bowles, adăugând că atunci când apar acuzaţiile de spionaj e ca şi cum apare "elefantul din cameră" (o expresie metaforică din limba engleză pentru un adevăr evident care fie este ignorat sau este nesoluţionat).
"Va fi tot timpul în gândul nostru undeva în spatele minţii; ne-au ascultat? Le-a adus acest lucru vreun avantaj nedrept? Oare ştiu toate strategiile noastre?, chiar dacă sunt sigură că ne vor spune că totul are legătură cu siguranţa."
Spionajul SUA este inacceptabil
Ministerul de Externe al Germaniei l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru a cere clarificări, iar cancelarul german Angela Merkel va discuta, de asemenea, problema cu preşedintele Barack Obama, a decl