Termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor în materia clauzelor abuzive, astfel cum au fost amendate prin Legea de punere în aplicare a Noului Cod de procedură civilă, a fost prorogat de Parlament până la 1 octombrie, informează Ministerul Justiţiei.
"Prin Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.388 din 28 iunie 2013, termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor în materia clauzelor abuzive, astfel cum au fost amendate prin Legea de punere în aplicare a Noului Cod de procedură civilă, a fost prorogat de Parlament la 1 octombrie 2013", a informat marţi MJ la solicitarea AGERPRES.
Pe 30 ianuarie, ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, a declarat că dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă privind înlăturarea clauzelor abuzive ale băncilor au fost prorogate pentru şase luni deoarece nu au avut un studiu de impact.
''Clauzele referitoare la bănci există şi în prezent în sensul că o persoană poate chema în judecată o bancă creditoare pentru a dispune înlăturarea unei clauze abuzive sub sancţiunea unei amenzi. Diferenţa faţă de reglementarea propusă constă în faptul că, efect al constatării de către instanţă a unei clauze abuzive, acea hotărâre permitea înlăturarea ei din toate cauzele de acelaşi profil, din toate contractele existente cu aceeaşi clauză, precum şi din cele care urmau să se încheie. Noi, sub recomandarea FMI, am prorogat intrarea în vigoare a acestei dispoziţii cu şase luni pentru că s-a spus, şi pe bună dreptate, că aceste dispoziţii legale nu au avut un studiu de impact. (...). Nu s-a făcut o consultare largă şi niciun studiu d