Din 2012, fiecare deputat este secundat de un asistent. Deşi nu au salarii mari şi propriile birouri, tinerii sunt încântaţi că se pot implica în procesul decizional.
În 2010, în Legislativ a fost instituită funcţia de asistent de deputat. Schimbarea a venit după protestele din aprilie 2009, când o bună parte din structura parlamentară a fost destabilizată. La scurt timp, autorităţile au demarat, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, o serie de instruiri pentru noii angajaţi.
Acum în Parlament lucrează 93 de asistenţi, majoritatea cu vârste de până la 30 de ani, absolvenţi ai facultăţilor de Drept, Politologie sau Administrare publică.
Pentru circa 4.500 de lei pe lună (jumătate din salariul unui deputat), ei fac toată munca tehnică în locul aleşilor poporului: îi ajută la elaborarea proiectelor de legi, aranjează documentaţia, au grijă de programul săptămânal, coordonează vizitele în teritoriu şi deplasările peste hotare, pregătesc luările de cuvânt şi comunicatele de presă şi îi ţin la curent cu noutăţile. Criteriul de bază la angajare este încrederea deputatului, iar pierderea acesteia poate fi motiv de concediere.
Program de demnitar
Alexandru Tonu (25 de ani), asistentul deputatului liberal-democrat Anatolie Dimitriu, a ajuns în această funcţie în martie 2012 pe linie de partid, dar şi datorită specializării sale în administrare publică.
„Pe lângă faptul că suntem angajaţi pe bază de încredere, trebuie să posedăm competenţe în domeniul tehnicii legislative. Am trecut un interviu şi câteva probe practice, inclusiv schiţarea unui proiect de lege“, povesteşte tânărul.
„Fiind tineri, aducem un suflu proaspăt în Parlament, suntem un generator de idei“ - Ştefan Schidu, asistent
Programul său se pliază pe cel al şefului său ş