Deşi terenurile din Timişoara sunt în continuare bine tranzacționate pe piața imobiliară, unele suprafeţe situate, culmea, în zone centrale, sunt lăsate în paragină sub ochii autorităților. Care îi țin însă închiși. Pe acestea se adună rampe ilegale de gunoi şi boschetarii îşi fac locuinţe improvizate. De pe acestea, focarele de infecții treg granițele proprietăților spre alte curți. Un astfel de caz este şi cel al unui teren de pe strada Memorandului nr 1.
La un sfert de oră distanță de la Primărie, munți de gunoaie fac raiul șobolanilor și aurolacilor, pe terenul aparent abandonat. Un spațiu de 3.000 de metri pătrați s-a transformat de ani buni în ghenă de gunoi, deoarece autoritățile refuză să sancționeze proprietarul respectivului loc. Proprietarul este Episcopia Romano-Catolică din Timișoara. Care imediat după Revoluție a făcut toate diligențele pentru a-și redobândi bunul, dar acum îl lasă neîngrijit și fără o pază minimă.
Zona arată ca după bombardament. O curte imensă – suficient de mare cât să fie curtea unui spital sau al oricărui tip de stabiliment social cu câțiva copaci imenși a căror tulpină cu greu se vede din înălțimea bălăriilor. Printre frunze de brusturi sau pir înalte de un metru, boschetarii își fac veacul și adună gunoaiele. Sunt deopotrivă resturi alimentare și menajere care sub razele soarelui ”dospesc” și atrag șobolanii și alte vietăți dăunătoare. Oamenii străzii, care și-au făcut și ei culcuș la umbra copacilor, sar gardul în curtea alăturată unde se găsește o stație de transformare a RATT, pentru a se odihni departe de eventualele intemperii.
Scuze pentru murdărie
În disperare de cauză și pentru că nu mai putea suportau miasmele venite dinspre teren, vecinii au pus mănă de la mână și au tocmit o persoană care a tăiat cum s-a priceput vegetația pe care nu o vede nici primarul, și nici altcineva din sutele de funcți