80 de studenţi vor propune soluţii pentru situri protejate din Transilvania, în cadrul unei universităţi de vară. Ideile vor putea fi folosite în concursuri organizate de primării.
Strada Kogălniceanu, subiect de discuţii privind pietonalizarea, şi Grădina Botanică din Cluj-Napoca se află printre temele de lucru în cadrul universităţii organizate de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART).
„Urmărim documentarea şi analizarea interdisciplinară a unor situri protejate din Transilvania, în vederea detectării potenţialului existent şi formularea unor idei de reabilitare şi revitalizare a fondului valoros în folosul activităţilor culturale multiple", au menţionat organizatorii universităţii care se desfăşoară în prima jumătate a lunii iulie. „Ideea este ca propunerile generate în cadrul acestei universităţi să fie folosite. Unele dintre ele pot fi de ajutor pentru pregătirea temelor de concurs pentru obiectivele pe care le punem în discuţie şi care au nevoie de astfel de concursuri", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR Transilvania.
Studenţii care participă la universitatea de vară (de la diverse specializări, de la arhitectură, peisagistică, sociologie la comunicare, turism-geografie sau istoria artei) vor lucra la opt secţii. Printre teme se află documentarea urbanistică şi peisageră a Grădinii Botanice şi a Grădinii Mikó din Cluj-Napoca, dar şi documentarea urbanistică, interdisciplinară a străzii Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Amenajarea străzii din centrul istoric al oraşului este un subiect de dezbatere de mai multe luni, administraţia locală anunţând chiar un concurs de soluţii pentru găsirea celei mai bune variante. Acesta nu a fost însă lansat, iar cele mai ample controverse le-a ridicat ideea amplasării unui parking în zonă, care a adunat şi adepţi, şi contestatari.
Participanţii la universitatea de va