Securitatea comunistă l-a urmărit pas cu pas pe regele Mihai chiar din prima zi a exilului acestuia în Elveţia. Regele primise numele de cod Leon, apoi Rex şi într-un final... Străinul. Membrii securităţii erau preocupaţi de simpatia de care se bucura "Străinul" chiar şi după abdicare şi făceau totul ca să o diminueze.
"Ceea ce am găsit foarte interesant a fost obstinaţia Securităţii de a urmări un om care din punct de vedere al regimului comunist nu era decât un simplu cetăţean", a spus la România TV Mădălin Hodor, consilier superior de la direcţia de inevstigaţii a CNSAS.
Acest simplu cetăţean a fost numit de serviciile secrete..."mai întâi Leon, au continuat cu Străinul, apoi
Rex, iar întreaga operaţiune de spionare a familiei regale purta numele de Acţiunea Coroana", povesteşte şi Oana Demetriade, cercetător la CNSAS. Operaţiune pentru care s-au mobilizat resurse impresionante.
"Cu toate acestea, au mobilizat resurse uriaşe şi vă daţi seama că în perioada respectivă, să ţii o întreagă filiată de agenţi spioni în străinătate era o operaţiune destul de costisitoare", a mai spus Mădălin Hodor. "Fiecare informator trimis în străinătate necesita o pregătire de câteva luni de zile, pentru că nu era uşor să introduci pe cineva într-un asemenea cerc", a precizat expertul.
Era o dorinţă nebună a Securităţii de a pătrunde în cercul unui om care nu avea pe nimeni în străinătate şi care după exil îşi pierduse orice strălucire din ochi.
"Regele a avut o perioadă de zece ani in care aproape nu a vorbit, şocul a fost atât de puternic încât copii îşi amintesc de un tată care tăcea", povesteşte Princepele Radu al României.
Regele nu era doar urmărit. Se fabricau şi zvonuri pentru a-i diminua popularitatea de care se mai bucura.
"Unul din aceste zvonuri era ca Maiestatea sa va ajunge în ţară. Inf