De la inceputul acestei luni, contribuabilii datori la Fisc platesc la sumele restante penalitati pentru fiecare zi de intarziere la plata impozitelor. O ordonanta de urgenta a adus aceste modificari Codului de Procedura Fiscala.
Fata de vechiul sistem de plata a penalitatilor, acum restantierii sunt pusi la cheltuiala suplimentara din prima zi de intarziere. Asta in conditiile in care, pana la sfarsitul lunii trecute, daca stingerea obligatiei restante se facea in primele 30 de zile de la scadenta, nu se plateau penalitati de intarziere. Acum, penalitatile taxeaza fiecare zi de intarziere la plata cu 0,02 la suta din suma datorata.
In vechiul sistem, nivelul penalitatilor era adaptat la cat de mare era perioada de intarziere la plata. Intre 31 si 90 de zile nivelul penalitatilor de intarziere era de 5 la suta, iar dupa 91 de zile ajungea la 15 la suta.
Potrivit reprezentantilor ANAF, calculele arata ca prin noul sistem se poate ajunge la un nivel anual de 7,3 la suta penalitati pentru intarzierea la plata a impozitelor.
„Actualul sistem incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 de zile de la scadenta”, este opinia economistului Valter Dobrin.
Fiscul mizeaza astfel pe stimularea contribuabililor de a fi interesati sa reduca pe cat posibil la minim zilele in care sunt taxati pentru intarziere. (Aurora Dimitriu) De la inceputul acestei luni, contribuabilii datori la Fisc platesc la sumele restante penalitati pentru fiecare zi de intarziere la plata impozitelor. O ordonanta de urgenta a adus aceste modificari Codului de Procedura Fiscala.
Fata de vechiul sistem de plata a penalitatilor, acum restantierii sunt pusi la cheltuiala suplimentara din prima zi de intarziere. Asta in conditiile in care, pana la sfarsitul lunii trecute, daca stingerea obligatiei restante se facea in primele 30 de zile de la scadenta