În judeţul Botoşani patronii fabricilor de confecţii nu se pot plânge că afecerile le-au fost afectate de criza financiară. Ba dimpotrivă. În timp ce mai peste tot se făceau disponibilizări, iar unele afaceri erau în pragul falimentului, în fabricile de confecţii se făceau angajări masive.
Reţeta succesului? Evitarea pieţei româneşti afectată de criză şi alegerea unor clienţi de renume din ţările vest-europene, care cer calitate dar şi mână de lucru ieftină.
La Botoşani, într-un oraş sărăcit de prăbuşirea industriei şi nominalizat de topurile naţionale ca pe unul din locurile fruntaşe din punct de vedere al sărăciei, industria confecţiilor a prosperat. Două mari fabrici de confecţii din municipiul Botoşani au reuşit să înfrunte criza şi mai mult, chiar să şi prospere în acestă perioadă. Situate una lângă alta, cele două fabrici reuşesc încă din 1991 să aibă profit considerabil şi să plătească sute de muncitori.
Numai Rapsodia Conf, manageriată de omul de afaceri Mihai Tincu, a reuşit în anul 2004, cu 865 de angajaţi, să obţină un profit de 6,3 miliarde de lei vechi. În aceeaşi situaţie se află şi Serconf, firma controlată de Ana Maria Zarug, care în anul 2004, având în jur de 900 de angajaţi, obţinea un profit asemănător. Şi asta în condiţiile în care între anii 2008 şi 2010, zeci sau poate chiar sute de societăţi botoşănene au intrat în faliment, mărind rata somajului.
Serconf, de exemplu, în 2008 chiar când a început criza, avea 913 angajaţi şi obţinea un profit net de aproape 23 de miliarde de lei vechi, pentru ca în anul 2011 să obţină un profit de aproape 39 de miliarde de lei vechi.
”Nu am făcut niciun fel de reduceri de personal. Noi am resimţit criza în anul 2005 şi am avut timp să ne pregătim pentru valul din 2008”, a declarat Ana Manuela Zarug.
Rapsodia Conf a avut un traseu asemănă