Peste 162.000 de elevi au participat ieri, 1 iulie, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea, la examenul de BAC 2013, subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare.
Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Măsura diferenţierii a fost luată pentru că elevii de la uman/pedagogic fac mai multe ore de limba şi literarura română decât colegii lor de la profilul real sau tehnologic sau vocaţional, altceva decât pedagogic. Înainte de proba scrisă la română, elevii au susţinut proba orală de competenţe lingvistice în limba română. Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la această probă orală arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori experimentaţi ai limbii române.
Subiectele la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013
Elevii au primit la subiectul I un text din George Călinescu “Scrinul negru”. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la “mormane” şi “uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul “umăr”. La subiectul II, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre “alegerea unui model în viaţă”. La subiectul III, elevii de la profilul real au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu, şi realizarea unui eseu până la 3.000 de cuvinte.
La profilul UMAN. Subiectul 1 -”Accidentul”", de Mihail Sebastian – pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvi