Inadvertenţe, propuneri contradictorii, ambiguităţi în raporturile dintre şeful statului şi Legislativ, precum şi în cazul regimului proprietăţii, reglementări ce ţin de legi subsecvente. În aceşti termeni caracterizează Consiliul Legislativ (CL), în avizul său, proiectul de revizuire a Constituţiei.
Consiliul atrage atenţia asupra sintagmei prin care este definit Parlamentul ca „for suprem de decizie al naţiunii”, care ar intra în contradicţie cu prevederea conform căreia suveranitatea aparţine poporului român ce şi-o exercită inclusiv prin referendum, se arată în avizul prezentat de Mediafax. „Precizăm că soluţia calificării Parlamentului drept «for suprem de decizie al naţiunii» implică acordarea acestui organ reprezentativ a unei poziţii superioare (supreme) în ceea ce priveşte exercitarea suveranităţii naţionale, în raport cu voinţa poporului exercitată prin referendum. Avem în vedere faptul că art. 2 alin. 1 potrivit căruia suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, precum şi prin referendum, nu instituie o ierarhie a celor două modalităţi prin care poporul român îşi exercită suveranitatea”, precizează Consiliul Legislativ.
Tenebrele consultării publice
CL semnalează faptul că pragul de 30% pentru referendum, în formularea proiectului de revizuire, se va aplica doar referendumurilor de consultare pe teme de interes naţional, nu şi pentru revizuirea Constituţiei sau demiterea preşedintelui. În acest sens, Consiliul susţine că în cazul referendumului de demitere a preşedintelui trebuie corelate textele, deoarece în acest caz este stabilit doar cvorumul care trebuie îndeplinit pentru demitere, nu şi condiţia de validitate a referendumului. Totodată, Consiliul Legislativ reţine că „textul nu se poate aplica nici pentru referendumul organizat pentru revizuirea Constituţiei, deoarece aceast