Scrisoarea de întenţie către Fondul Monetar Internaţional, semnată de autorităţile române la Bucureşti la 10 iunie 2013 şi aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internaţional din 26 iunie 2013, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Aceasta include detalii despre evoluţia indicatorilor macroeconomici dar şi despre evoluţia arieratelor care, recunosc autorităţile, reprezinţă o ţintă ratată, ca şi aceea a privatizării companiilor de stat sau introducerii managementului privat.
"Creşterea reală a PIB a încetinit până la 0,7% în 2012, după ce în anul 2011 atinsese un nivel de 2,2% datorită unei recolte excepţionale. Cererea internă a încetinit pe fondul incertitudinii politice şi al recesiunii din zona euro ce a frânat exporturile", scrie în document.
Pentru anul în curs, Executivul întrevede o creştere a PIB cu 1,6% "datorită unei revigorări a cererii interne pe măsură ce nivelul de încredere s-a îmbunătăţit în urma alegerilor, se reiau rambursările de fonduri UE, structura bugetului este de natură să susţină această creştere şi producţia agricolă revine la niveluri normale".
Bugetul pe anul 2013 vizează un deficit cash de 2,1% din PIB.
Arieratele, încă o problemă
Guvernul recunoaşte ratarea ţintei de arierate. "Vom reduce, ca acţiune prealabilă, arieratele bugetului de stat şi ale autorităţilor locale până la nivelurile stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, înainte de eliminarea completă a acestora în cursul anului", scrie în document.
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 641 milioane de lei între finele lunii septembrie 2012 şi finele lunii decembrie 2012, ajungând la 0,14% din PIB (aproape integral la autorităţile locale). Am achitat cea mai mare parte a arieratelor autorităţilor locale printr-un împrumut de 800