Întrebare: Circulă pe internet o ştire interesantă, despre un caz petrecut la o universitate americană, care poate fi şi un curs de economie de piaţă. Despre ce este vorba?
Răspuns: Un profesor de economie a făcut următoarea afirmaţie: Până acum nu am căzut la examen nici un student, dar, recent, am căzut un întreg an.
Î.: Din ce cauză? a fost întrebat profesorul.
R.: Răspunsul a fost motivat de faptul că studenţii din anul de studiu au susţinut că programul social al preşedintelui american “Obama care” (“Grija lui Obama“) funcţionează foarte bine. Nu vor mai fi săraci, nici bogaţi, fiecare va trăi şi se va simţi trăind pe baze egale.
Î.: Care a fost primul pas?
R.: Profesorul a fost de acord să încerce, practic, această filosofie, afirmând că în final vor trage concluzii comune asupra faptului, cine are dreptate. Nota obţinută de fiecare student va rezulta din media aritmetică a notelor obţinute de fiecare student în parte. Toţi studenţii au fost de acord. Cea mai bună lucrare se nota cu 5 şi cea mai slabă cu 1.
Î.: Care a fost pasul doi?
R.: După primul test, toţi au primit nota 4. Astfel că cei care au ştiut, fiindcă au învăţat mult, au reclamat nota mai mică decât cea meritată, iar cei care au învăţat mai puţin s-au bucurat pentru media obţinută.
Î.: Cum s-a desfăşurat testul doi?
R.: Cu ocazia testului doi, cei care au învăţat mai puţin la primul test au învăţat şi mai puţin, iar cei care au învăţat mai mult pentru primul test au învăţat şi ei mai puţin, justificându-şi nemunca prin lipsa de motivaţie. Rezultatul final al testului doi a fot un “suficient”, respectiv media generală 2.
Întrebare: Circulă pe internet o ştire interesantă, despre un caz petrecut la o universitate americană, care poate fi şi un curs de economie de piaţă. Despre ce este vorba?
Răspuns: U