Deficitul comercial al României ar putea scădea în acest an până la nivelul de 3-4% din PIB, date fiind cifrele „încurajatoare“ privind schimburile comerciale din primele patru luni, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian (foto).
„Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile puţin peste 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial al României a scăzut sensibil faţă de anul trecut şi există semnale încurajatoare că el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB până la sfârşitul anului. Este foarte posibil să se situeze între 3 şi 4% din PIB“, a spus Vosganian. Anul trecut, deficitul comercial al României a fost de 9,6 miliarde de euro, echivalent cu 8,2% din PIB.
Ministrul a arătat că „exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza economică“, iar o evoluţie deosebit de bună au avut-o exporturile către ţări din afara Uniunii Europene. Valoarea mărfurilor vândute pe pieţele terţe a crescut cu 10% în primele patru luni, în timp ce exporturile către UE au crescut cu 6,2%.
„Asta înseamnă că România începe să iasă din captivitatea UE“, a mai spus Vosganian. România a avut în premieră în primele două luni ale anului un excedent comercial în relaţia cu ţările din afara UE, exporturile către pieţele din state terţe ajungând la 2,175 miliarde euro, iar importurile fiind de 1,92 miliarde euro. De asemenea, pentru prima oară după 1990, România a revenit pe excedent de cont curent, reuşind să rămână pe surplus patru luni la rând, ceea ce arată diminuarea dependenţei de fluxurile externe de capital.
Valoarea exporturilor către state necomunitare ar urma să crească în 2013 faţă de 2012, după ce companii străine precum Lufkin au ales România ca punct de plecare pentru mărfuri produse local şi destinate unor pieţe ca Orientul Mijlociu, Africa şi R