Peste 100 de consumatori de droguri susţinuţi de reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat ieri în Piaţa Revoluţiei pentru că nu mai au seringi sterile. Specialiştii se tem de proliferarea unor boli ca SIDA sau hepatita.
100 de consumatori de droguri şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au manifestat ieri în Piaţa Revoluţiei din Capitală, nemulţumiţi de faptul că programul de schimb de seringi, care şi aşa funcţiona pe sistemul de avarie, a rămas fără sprijin din partea autorităţilor române. „Schimbul de seringi = sănătate!“, „Tratament substitutiv = sănătate!“, „Support. Don’t punish!“ au fost doar trei dintre mesajele care se regăseau pe pancartele protestatarilor.
„Încercăm să deschidem ochii autorităţilor, să înţeleagă că facem şi noi parte din societate. Acest program gratuit ne-a ajutat foarte mult, mai ales că suntem bolnavi şi nu avem posibilitatea să muncim pentru a ne plăti tratamentul. Prin program, eu nu primeam doar seringi, ci şi consiliere. Riscul de a te infecta este foarte mic, pentru că multe farmacii nu îţi dau seringi nici cu bani, şi atunci, te vezi obligat să faci rost de orice seringă, nu mai ţii cont de nimic“, spunea un tânăr aflat ieri în Piaţă. De trei ani este seropozitiv, dar spune că evoluţia bolii sale este una favorabilă.
Specialiştii susţin că în România narcomanii nu au parte de tratamentul corespunzător, ei fiind, de cele mai multe ori, discriminaţi şi consideraţi „paria“ ai societăţii.
“Schimbul de seringi este ca vaccinarea, dacă îi vei da o seringă sterilă consumatorului, el nu se va infecta.” Maria Georgescu, director ARAS
„Am început să consum heroină în 1993, după ce mama mea a murit. A fost o perioadă grea, eu fiind foarte apropiat de ea. Nu am găsit o altă variantă decât asta“, a explicat un beneficiar al programului de tratament. Nu şi-a inje