Statul roman a platit alocatii pentru 49 de copii din judetul Cluj care erau morti de cativa ani, unul chiar din 2001, precum si pentru sapte tineri care au implinit 18 ani si care nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare, prejudiciul ridicandu-se la aproape 200.000 de lei.
Directorul executiv al Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Cluj, Viorica Zlati, a declarat, marti, ca institutia a desfasurat, in perioada 29 aprilie-31 mai, o campanie de identificare si verificare a dosarelor care prezinta suspiciuni de eroare, frauda, coruptie in procesul de acordare si plata a alocatiei de stat pentru copii.
"Inspectorii sociali au identificat 17 cazuri, din 42 de suspiciuni, in care s-a efectuat plata alocatiei de stat desi copilul era decedat. Ulterior, au mai fost descoperite alte 32 de astfel de cazuri. De asemenea, s-au identificat sapte cazuri, din 53 de suspiciuni, de plata necuvenita pentru copii cu varsta peste 18 ani fara dovada frecventarii cursurilor scolare. S-a recuperat din prejudiciul total suma de 30.614 lei, urmand sa mai fie recuperata o suma de 154.936 de lei, pentru care s-au emis decizii de recuperare a banilor acordati necuvenit. Beneficiarii au fost notificati, iar, daca nu platesc, anuntam Administratia Financiara pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu", a spus Zlati.
Potrivit acesteia, descoperirea cazurilor de familii care primeau alocatia de stat pentru copii, in valoare de 42 de lei pe luna, desi acestia erau morti, a fost posibila in urma suprapunerii bazelor de date ale AJPIS Cluj cu cele de la Evidenta Populatiei.
"Obligatia de a declara un copil decedat apartinea familiilor, dar si primariilor. Sunt cazuri de copii decedati in urma cu doi-trei ani, cel mai vechi fiind din 2001. Am discutat cu tatal acelui copil decedat in urma cu 12 ani, care a incasat in acest interval alocat